Разработка методик определения остаточных количеств инсектицида пиметрозина в воде, почве, огурце и рапсе

  • Михаил Федорович Заяц Белорусский государственный университет, пр. Независимости, 4, 220030, г. Минск, Беларусь https://orcid.org/0000-0002-8400-6359
  • Сергей Михайлович Лещёв Белорусский государственный университет, пр. Независимости, 4, 220030, г. Минск, Беларусь

Аннотация

На основании литературных данных по растворимости пиметрозина в воде и органических растворителях, а также экспериментальных данных по извлечению пиметрозина из воды, почвы, растительных матриц различными экстрагентами были подобраны оптимальные условия экстракции пиметрозина из воды, почвы, плодов огурца, семян, масла и зеленых стручков рапса, а также условия очистки экстрактов. На первой стадии для извлечения пестицида применяли ацетонитрил, смесь дихлорметан – изопропанол или смесь дихлорметан – метанол в присутствии неорганических солей и без них. Обнаружено, что пиметрозин является сильногидрофильным веществом. Для очистки экстрактов растительного материала были успешно использованы экстракционные системы гексан – 0,02 моль/л водный раствор ортофосфорной кислоты, гексан или хлороформ – водные растворы сульфата аммония. В результате такой обработки получались достаточно чистые образцы, что позволило определять в них остаточные количества пиметрозина на максимально допустимом уровне, установленном в России и странах Европейского союза, или ниже с помощью широко распространенной жидкостной хроматографии с диодно-матричным (ультрафиолетовым) детектированием.

Биографии авторов

Михаил Федорович Заяц, Белорусский государственный университет, пр. Независимости, 4, 220030, г. Минск, Беларусь

кандидат химических наук; заведующий кафедрой аналитической химии химического факультета

Сергей Михайлович Лещёв, Белорусский государственный университет, пр. Независимости, 4, 220030, г. Минск, Беларусь

доктор химических наук; профессор кафедры аналитической химии химического факультета

Литература

  1. Joseph TA, Thorn TG, Beidler WT. Analytical method for the determination of CGA-215944 in crops by HPLC [Internet]. Ciba-Geigy analytical method No. AG-643. 1995 November 8 [cited 2019 June 8]. Available from: https://archive.epa.gov/pesticides/methods/rammethods/web/pdf/1999_094mp.pdf.
  2. Hong J-H, Lee C-R, Lim J-S, Lee K-S. Comparison of analytical methods and residue patterns of pymetrozine in Aster scaber. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology. 2011;87:649–652. DOI: 10.1007/s00128-011-0407-8.
  3. Pesticide residue analysis in whole milk by QuEChERS and LC-MS/MS [Internet; cited 2019 June 8]. Available from: https://www.spexsampleprep.com/knowledge-base/resources/application_notes/0714-165810-pesticide_residue_analysis_in_whole_milk.pdf.
  4. Oliver M. Determination of pesticide residues in red wine using a QuEChERS sample preparation approach and LC-MS/MS detection [Internet; cited 2019 June 8]. Available from: https://assets.thermofisher.com/TFS-Assets/CMD/Product-Bulletins/XX-Wine-Quality-Essentials-Food-Beverage-Focus-V1-2016-EN.pdf.
  5. Li Yiqiang, Wang Xiuguo, Sun Huiqing, Xu Jinli, Xu Guangjun, Zheng Xiao, inventor. Method for determining pymetrozine residual quantity in tobacco by double column solid-phase extraction-liquid chromatography [Internet]. China patent CN 201310086814. 2013 June 19 [сited 2019 June 8]. Available from: https://patents.google.com/patent/CN103163266A/en.
  6. AOAC official method 2007.01 pesticide residues in foods by acetonitrile extraction and partitioning with magnesium sulfate [Internet; cited 2019 June 8]. Available from: http://www.weber.hu/Downloads/SPE/QuEChERS/AOAC_2007_01.pdf.
  7. Lehotay SJ. Determination of pesticide residues in foods by acetonitrile extraction and partitioning with magnesium sulfate: collaborative study. Journal of AOAC International. 2007;90(2):485–520.
  8. Talebi K, Ghazizadeh AH. Determination of pymetrozine residues in cucumber. Communications in Agricultural and Applied Biological Sciences. 2006;71(2A):75–78.
  9. Determination of pesticide residues in avocado and almond by liquid and gas chromatography tandem mass spectrometry [Internet; cited 2019 June 8]. Available from: http://www.eurl-pesticides.eu/userfiles/file/EURL-FV%20(2013-M11)Determination%20of%20pesticide%20residues%20in%20high%20oil%20vegetal%20commodities.pdf.
  10. Determination of 35 pesticides and 3 cannabinoids in marijuana [Internet; cited 2019 June 8]. Available from: https://chromspec.com/assets/technical/uct_pesticidesmarijuanaedibles_appnote.pdf.
  11. Hengel MJ, Miller M. Analysis of pesticides in dried hops by liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2008;56:6851–6856. DOI: 10.1021/jf8009624.
  12. Lee SW, Choi J-H, Cho S-K, Yu H-A, Abd El-Aty AM, Shim J-H. Development of a new QuEChERS method based on dry ice for the determination of 168 pesticides in paprika using tandem mass spectrometry. Journal of Chromatography A. 2011;1218(28):4366–4377. DOI: 10.1016/j.chroma.2011.05.021.
  13. Lehotay SJ, Son KA, Kwon H, Koesukwiwat U, Fu W, Mastovska K, et al. Comparison of QuEChERS sample preparation methods for the analysis of pesticide residues in fruits and vegetables. Journal of Chromatography A. 2010;1217(16):2548–2560. DOI: 10.1016/j.chroma.2010.01.044.
  14. Li C, Yang T, Huangfu W, Wu Y. Residues and dynamics of pymetrozine in rice field ecosystem. Chemosphere. 2011;82(6):901–904. DOI: 10.1016/j.chemosphere.2010.10.053.
  15. Zhao L, Stevens J. Analysis of pesticide residues in spinach using agilent SampliQ QuEChERS EN Kit by LC/MS/MS detection [Internet]. Agilent Technologies publication 5990-4395 EN [cited 2019 June 8]. Available from: http://www.gimitec.com/file/5990-4395EN.pdf.
  16. Zhang X, Cheng X, Wang C, Xi Z, Li Q. Efficient high-performance liquid chromatography with liquid-liquid partition cleanup method for the determination of pymetrozine in tobacco. Annali di Chimica. 2007;97:295–301. DOI: 10.1002/adic.200790015.
  17. Jang J, Rahman MM, Ko A-Y, Abd El-Aty AM, Park J-H, Cho S-K, et al. A matrix sensitive gas chromatography method for the analysis of pymetrozine in red pepper: application to dissipation pattern and PHRL. Food Chemistry. 2014;146:448–454. DOI: 10.1016/j.foodchem.2013.09.052.
  18. SANTE/11813/2017. Guidance document on analytical quality control and method validation procedures for pesticide residues and analysis in food and feed [Internet]. 2017 November 21–22 [cited 2019 June 8]. Available from: https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/plant/docs/pesticides_mrl_guidelines_wrkdoc_2017-11813.pdf.
  19. Pymetrozine marijuana [Internet; cited 2019 June 8]. Available from: http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-data base/public/?event=activesubstance.ViewReview&id=337.
  20. Leschev SM, Zayats MF. Distribution constants of lower alcohols, acetone, and ethyl acetate in n-hexane – aqueous solutions of inorganic salt systems and the nature of the salting-out effect. Zhurnal fizicheskoi khimii. 2012;86(6):1072–1076. Russian.
  21. Zayats MF. Development of the extraction method of sample preparation for determination of neonicotinoid insecticide residues in vegetable oils. Proceedings of the National Academy of Sciences of Belarus. Chemical series. 2017;1:57–65. Russian.
  22. Gigienicheskie normativy soderzhaniya pestitsidov v ob’ektakh okruzhayushchei sredy (perechen’). Ob utverzhdenii gigienicheskikh normativov GN 1.2.3539­18 [Internet]. Postanovlenie ot 10 maya 2018 g. № 33 [cited 2019 June 8]. Available from: http://docs.cntd.ru/document/557532326. Russian.
  23. Plants. EU Pesticide Database. Search pesticide residues [Internet; cited 2019 June 8]. Available from: http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=pesticide.residue.selection&language=EN.
  24. Gigienicheskie normativy soderzhaniya deistvuyushchikh veshchestv pestitsidov (sredstv zashchity rastenii) v ob’ektakh okruzhayushchei sredy, prodovol’stvennom syr’e, pishchevykh produktakh. Postanovlenie Ministerstva zdravookhraneniya Respubliki Belarus’ ot 27 sentyabrya 2012 g. № 149: Gigienicheskii normativ. Minsk, 2012. Russian.
Опубликован
2019-08-30
Ключевые слова: жидкостная экстракция, пиметрозин, методика пробоподготовки, жидкостная хроматография, вода, почва, огурец, рапс
Как цитировать
Заяц, М. Ф., & Лещёв, С. М. (2019). Разработка методик определения остаточных количеств инсектицида пиметрозина в воде, почве, огурце и рапсе. Журнал Белорусского государственного университета. Химия, 2, 79-87. https://doi.org/10.33581/2520-257X-2019-2-79-87