Беларусь у гістарычнай палітыцы Польшчы (2005–2020) - Цымбал, Аляксандр Георгіевіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2020)
Палітычнае выкарыстанне гісторыі для зацвярджэння дамінуючых палітычных дыскурсаў, фарміравання сістэмы лаяльнасцей з’яўляецца неад’емнай часткай сучаснай унутранай і знешняй палітыкі. Польшча стала класічным прыкладам краіны, у якой адбываецца інструменталізацыя гісторыі. Канфлікты вакол розных інтэрпрэтацый гістарычных падзей – важная частка ўзаемаадносін Польшчы з Расіяй, Украінай, Германіяй і Літвой. Беларусь да апошняга часу заставалася белай плямай у польскай гістарычнай палітыцы. Мэта працы – вывучэнне беларускага напрамку польскай гістарычнай палітыкі. У аснову даследавання пакладзены інстытуцыянальны падыход. У артыкуле раскрыты ўплыў знешнепалітычнага фактару на фарміраванне польскай гістарычнай палітыкі, прааналізаваны канцэптуальныя асновы і мэты польскай гістарычнай палітыкі ў адносінах да Беларусі, дадзена характарыстыка актараў, інстытутаў і практык гістарычнай палітыкі Польшчы. У заключэнні пастаўлена пытанне аб ацэнцы эфектыўнасці польскай гістарычнай палітыкі ў Беларусі.