Да пытання аб прызначэнні старажытнарускіх геральдычных падвесак - Цемушаў, Сцяпан Мікалаевіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2018)
Разглядаецца праблема функцыянальнага прызначэння трапецападобных падвесак, якiя выяўляюцца архео- лагамі на тэрыторыі Усходняй Еўропы і датуюцца X–XI стст. Металічныя або (радзей) касцяныя падвескi ўтрымлiваюць выявы княжацкіх радавых знакаў, якія дазваляюць высветліць іх атрыбуцыю – прыналежнасць вядомым па летапісных крыніцах уладарам Старажытнарускай дзяржавы. З’яўленне трапецападобных падвесак звязваецца з функцыянаваннем адной з галін дзяржаўнага кіравання – падаткова-данніцкай сістэмай. Падвескі з’яўлялiся своеасаблівымi «даверчымi граматамi» прадстаўнікоў княжацкай адміністрацыі, што ўступалі ў адносіны з мясцовым насельніцтвам у якасці суддзяў і зборшчыкаў падаткаў/даніны, гэта значыць у тых сферах, якія адносіліся да княжацкіх паўнамоцтваў. Спыненне выкарыстання трапецападобных падвесак неабходна звязваць са зменамі, якія адбыліся ў форме дзяржаўнага ладу Старажытнарускай дзяржавы і разам з тым у арганізацыі збірання матэрыяльных выгод у падуладнага насельніцтва. Выявы княжацкіх знакаў на падвесках дазваляюць зрабіць пэўныя высновы аб асаблівасцях ажыццяўлення кіравання на тэрыторыі Старажытнай Русі.