Унутрыпалітычная барацьба ў Шатландыі па пытанні статусу рэгіёна ў 2007–2011 гг. - Курс, Ігар Леанідавіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2021)
Упершыню ў айчыннай гістарыяграфіі разглядаюцца розныя аспекты ўнутрыпалітычнай барацьбы ў Шатландыі па пытанні яе палітычнага статусу ў 2007–2011 гг. Вызначаюцца ключавыя суб’екты гэтай барацьбы, інструменты, выкарыстаныя рознымі палітычнымі сіламі для рэалізацыі сваіх мэт. Разглядаецца функцыянаванне Шатландскай нацыянальнай партыі ў якасці ўрадавай. Аналізуецца дзейнасць форуму «Нацыянальная дыскусія» і Камісіі па шатландскай дэвалюцыі, ці Камісіі Калмана, створаных па ініцыятыве двух супрацьлеглых лагераў шатландскай палітыкі. Адзначаецца, што ў выніку іх працы дыскусія пра палітычную будучыню рэгіёна была выведзена на якасна новы ўзровень, а асноўныя палітычныя сілы прызналі неабходнасць пашырэння паўнамоцтваў шатландскага парламента.