Гісторыка-геаграфічны агляд Галіі ў працы «Ашхарацуйц» - Аруцюнян, Акоп Жараевіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2023)
Аналізуецца тэкст унікальнай гісторыка-геаграфічнай працы «Ашхарацуйц» («Старажытнаармянская геаграфія»). У прыватнасці, даследуюцца фрагменты тэксту, прысвечаныя Галіі, якая мела важнае значэнне ў развіцці дзяржаў старой Еўропы. Паказваецца, што Галія была размешчана ў асноўным на тэрыторыі сучаснай Францыі, але пры гэтым ахоплівала некаторыя рэгіёны іншых сучасных краін, такіх як Італія, Люксембург, Бельгія, Нідэрланды і Швейцарыя. Адзначаецца, што вывучэннем Галіі займаліся не толькі антычныя гісторыкі. Гэта пацвярджаюць іншыя старажытныя крыніцы, у якіх згадваецца краіна. Даказваецца, што, нягледзячы на сцісласць фрагментаў армянскага тэксту, прысвечаных апісанню Галіі, у іх знайшлі месца каштоўныя звесткі пра межы, адміністрацыйна-тэрытарыяльны падзел краіны, а таксама яе геаграфічная і этнаграфічная характарыстыка. Зроблена выснова аб тым, што прыведзеныя ў армянскай крыніцы даныя патрабуюць скрупулёзнага герменеўтычнага разгляду.