Становішча польскіх ваеннапалонных і бежанцаў у Туркестане ў 1914–1923 гг. - Дарашэнка, Таццяна Іванаўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2023)
На аснове аналізу архіўных крыніц і матэрыялаў перыядычнага друку робіцца спроба вывучыць трансфармацыю становішча польскіх ваеннапалонных і бежанцаў у Туркестане ў гады Першай сусветнай вайны. Многія звесткі з архіваў Узбекістана ўводзяцца ў навуковы абарот упершыню. Праблема польскіх бежанцаў і ваеннапалонных у Туркестане даследуецца ў складаны гістарычны час – у перыяд Першай сусветнай вайны і рэвалюцый 1917 г. Апісваецца працэс рээвакуацыі бежанцаў і ваеннапалонных на радзіму. Практычная значнасць даследавання заключаецца ў тым, што яно можа быць выкарыстана пры напісанні падручніка і распрацоўцы навучальнага курса па гісторыі Узбекістана.