Сацыяльнае ўладкаванне полісных дзяржаў еўрапейскай Антычнасці ў канцэпцыях савецкага і постсавецкага антыказнаўства (канец ХХ – пачатак ХХІ ст.) - Ханкевіч, Вольга Іванаўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2017)
Разглядаюцца пытанні фарміравання першасных дзяржаў грэка-рымскай класічнай Антычнасці, асаблівасці палітычнай і сацыяльнай арганізацыі поліса і civitas, праяўленне абшчынных традыцый у прыватным і грамадскім жыцці поліснай дзяржавы, спосабы інтэграцыі грэкаў і рымлян у прыватныя калегіі і саюзы, сутнасць персанальных адносін патранату – кліентэлы і гасціннасці, а таксама рэлігійна-абрадавае і прававое афармленне названых інстытутаў. Зроблена выснова пра гістарычнае значэнне поліснай дзяржавы, якое захавала і развіла абшчынныя пачаткі самаарганізацыі і самакіравання. Адзначаецца, што палітыка-прававыя канцэпты Антычнасці «дэмакратыя» і «рэспубліка» адлюстравалі гэту ідэю народаўладдзя ў якасці асноватворнага прынцыпу жыццядзейнасці грэчаскага класічнага поліса і рымскай рэспубліканскай civitas.