Навукова-арганізацыйная дзейнасць гісторыкаў па падрыхтоўцы пяцітомнага выдання «Гiсторыя Беларускай ССР» - Белазаровіч , Віктар Аляксандравіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2021)
Аналізуецца працэс стварэння абагульняючай шматтомнай працы па гісторыі Беларускай ССР. Раскрываецца ўнікальны для айчыннай гістарычнай навукі пасляваеннага перыяду вопыт каардынацыі гістарычных даследаванняў, звязаных з найважнейшымі з’явамі грамадска-палітычнага, сацыяльна-эканамічнага і культурнага жыцця Беларусі. Упершыню ў гістарыяграфіі вывучана навукова-арганізацыйная дзейнасць па стварэнні фундаментальнай працы, якая адлюстроўвае гісторыю Беларусі са старажытных часоў да сярэдзіны 1970-х гг. Прасочваецца, як у выданні праводзілася ідэя падпарадкавання гістарычнай навукі інтарэсам партыйнай палітыкі. Артыкул падрыхтаваны на аснове неапублікаваных архіўных крыніц Цэнтральнага навуковага архіва Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі і Нацыянальнага архіва Рэспублікі Беларусь, што ўпершыню ўводзяцца ў навуковы зварот.
Keywords: гісторыя; гістарычная навука Беларусi; гістарыяграфія Беларусi; Інстытут гісторыі Акадэмii навук Беларускай ССР; гісторыя БССР