Багіня Сягеція на рэверсе манет імператрыцы Саланіны - Ключак, Агата Аляксандраўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2018)
Адзначаецца, што старажытныя рымляне ведалі бажаство Сягеста/Сягецiя (Sеgesta ці Segetia). У Галіі існаваў культ багіні Сягеты (Sеgeta). Сувязь паміж імі ў сучасных інтэрпрэтацыях фіксуецца манетамі тыпу DЕАЕ SЕGЕTІАЕ, якія выкарыстоўваліся пры Валяр’яне і Галіене і выпускаліся ў гонар імператрыцы Саланіны (258–260 гг. н. э.). На думку некаторых даследчыкаў, фігурай на рэверсах манет з’яўляецца Сягеста – багіня, якой пакланяліся ў Рыме. Іншыя лічаць, што культ багіні Сягеціі паходзіў з Галіі. Прыхільнікі абодвух поглядаў адзначаюць, што адзіная вызначаная выява гэтага бажаства, вядомага па імені ў грашовай легендзе, – гэта яе вобраз у іканаграфіі манеты. Багіня Сягеція прадстаўлена на манетах як сінкрэтычная фігура, якая валодае шырокімі паўнамоцтвамі, пра гэта сведчыць тое, што яна атрымала шырокую іканаграфічную форму. Прадстаўлены агляд розных інтэрпрэтацый зместу манет тыпу Dеае Sеgеtіае, якія выпускаліся ў гонар Саланіны Аўгусты – жонкі рымскага імператара Галіена. За выключэннем адной серыі манет імя Сягесты больш нідзе не з’яўляецца ў імператарскай чаканцы, а вобраз гэтай багіні на згаданых манетах спалучае ў сабе некалькі рысаў, якія часцей сустракаюцца ў выявах іншых багоў.
Keywords: Segetia; Sеgeta; Sеgesta; рымскія манеты; грашовая іканаграфія