Рыжская мяжа ў ацэнках брытанскіх урадавых колаў у першай палове 1920-х гг. - Дуброўка, Алена Мікалаеўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2021)
Прааналізаваны ацэнкі, якія давалі прадстаўнікі ўрадавых колаў Вялікабрытаніі вынікам польска-савецкага тэрытарыяльнага размежавання, зафіксаванага ў тэксце Рыжскага мірнага дагавора 1921 г. Выяўлена, што напярэдадні мірных перамоў у Рызе дамаганні Польшчы на значнае прасоўванне яе меж ва ўсходнім кірунку негатыўна характарызаваліся брытанскімі палітыкамі. Лінія рыжскай мяжы ацэньвалася скептычна, разглядалася як магчымая толькі ва ўмовах часовай слабасці РСФСР. Устаноўлена, што брытанскімі палітыкамі не выключаўся варыянт перагляду лініі рыжскай мяжы з улікам пазіцыі савецкага боку пры заключэнні агульнаеўрапейскага пагаднення ў Генуі ў 1922 г. Паказана, што пры прыняцці рашэння аб адмове ад ратыфікацыі Жэнеўскага пратакола 1924 г. адным з довадаў стала ацэнка рэгіёна рыжскай мяжы як патэнцыйнай зоны канфлікту ў Еўропе, уцягвання ў які Вялікабрытанія імкнулася пазбегнуць.
Keywords: Рыжскі мір 1921 г.; Вялікабрытанія; Польшча; Савецкая Расія; мяжа; міжнародныя адносіны