Традыцыйны беларускі драўляны каляндар са Слуцкага павета - Бутаў, Ілля Станіслававіч; Скварчэўскі, Дзмітрый Вячаслававіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2021)
Адзначана, что разьбяныя драўляныя календары выкарыстоўваліся многімі народамі з эпохі Сярэдневякоўя да пачатку XX ст. І калі скандынаўскія даволі добра вывучаны, то пра існаванне ў беларусаў падобных календароў доўгі час не было вядома. У Расійскім этнаграфічным музеі захоўваецца разьбяны драўляны каляндар-посах з в. Чудзін Слуцкага павета. На сённяшні дзень гэта адзіны такі беларускі артэфакт. Прадстаўлена яго апісанне, а таксама зроблены кароткі агляд іншых календароў сходнага тыпу і паказаны перадумовы для фарміравання і пашырэння падобных артэфактаў на тэрыторыі Беларусі. Асобна разгледжана знакавая сістэма, якая выкарыстоўваецца для пазначэння святочных дзён і перыядаў сельскагаспадарчых работ, што суадносяцца з каляндарнай традыцыяй рэгіёна. На падставе атрыманых звестак зроблены высновы пра мясцовае паходжанне календара-посаха.
Keywords: разьбяны драўляны каляндар; народны каляндар; святы; знакавая сістэма