Воінскі кватэрны збор у Беларусі (другая палова XIX – пачатак ХХ ст.) - Арлукевіч, Аляксандр Браніслававіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2021)
Раскрыты ўплыў вайсковага кватэрнага збору на сацыяльна-эканамічнае развіццё муніцыпальных цэнтраў Беларусі і становішча іх жыхароў у другой палове XIX – пачатку ХХ ст. У выніку выкарыстання шырокага кола крыніц даказана, што ў разглядаемы перыяд агульную вагу сродкаў, якія збіраліся насельніцтвам у гарадах і мястэчках на арэнду вайсковых штабоў, лазарэтаў, складскіх памяшканняў, афіцэрскіх кватэр, а таксама на арэнду і будаўніцтва салдацкіх казармаў, магчыма супаставіць з сукупнымі даходамі магістратаў, што пазбаўляла апошніх неабходнага рэзерву для зберажэння і развіцця камунальнай гаспадаркі і інфраструктуры. На гэтай падставе збор кватэрных грошай можна лічыць адным з ключавых эканамічных фактараў, якія вызначалі спецыфіку развіцця беларускага горада ў  перыяд мадэрнізацыі. Да цяперашняга часу зборы грашовых сродкаў у рамках пастойнай павіннасці на тэрыторыі беларускіх губерняў не станавіліся прадметам спецыяльных даследаванняў. Большасць прыведзеных у працы фактаў уводзяцца ў навуковы абарот упершыню.
Keywords: ваенны пастой; пастойная павіннасць; збор кватэрных грошай; Беларусь у складзе Расійскай імперыі; расійскія войскі