Паняцці «біяграфіка» і «біяграфістыка» ў расійскай, украінскай і беларускай гістарычнай навуцы - Настусевіч, Станіслаў Валер’евіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2022)
Разглядаюцца гісторыя ўзнікнення і практыка выкарыстання паняццяў «біяграфіка» і «біяграфістыка» ў расійскай, украінскай і беларускай гістарычнай навуцы. Даследуюцца тэарэтычныя дыскусіі, якія разгарнуліся ў савецкі час вакол праблем біяграфічнага жанру. Прыводзяцца і аналізуюцца асноўныя версіі з’яўлення названых паняццяў. У ходзе аналізу і супастаўлення практыкі іх выкарыстання выяўляюцца асноўныя сэнсы, якія ўкладваюць у іх расійскія, украінскія і беларускія даследчыкі. Прадстаўлена аўтарскае бачанне прадмета біяграфікі (біяграфістыкі) як дысцыпліны. У рамках усталяванай дысцыплінарнай сістэмы сацыяльна-гуманітарных навук вылучаюцца тры яе асноўныя напрамкі: філасофскі, літаратурна-мастацкі і гістарычны. Даецца азначэнне паняцця «гістарычная біяграфіка».
Keywords: біяграфіка; біяграфістыка; гістарычная біяграфіка; метадалогія біяграфіі; гістарыяграфія