Набіс і ілоты - Пячатнава, Ларыса Гаўрыілаўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2017)
Разглядаецца палітыка спартанскага цара Набіса ў дачыненні да ілотаў. Паказаны істотныя адрозненні сацыяльнай палітыкі Набіса ад палітыкі яго папярэднікаў – цароў-рэфарматараў Агіса і Клеамена. Зроблена выснова пра тое, што Набіс выкарыстоўваў абсалютна новы прынцып папаўнення грамадзянскага калектыву: ён вызваліў і зрабіў паўнапраўнымі грамадзянамі некаторых ілотаў, аднак цалкам знішчыць ілотыю цар не паспеў. Сцвярджаецца, што Набіс, прымаючы ілотаў і іншаземцаў як паўнапраўных членаў грамадзянскай абшчыны, стварыў зусім новы тып грамадзяніна-падданага, вернага не столькі дзяржаве, колькі валадару асабіста. Разглядаюцца радыкальныя сацыяльныя рэформы Набіса, якія адмянілі архаічныя прынцыпы фарміравання грамадзянства, разам з якімі канчаткова сышла ў мінулае і Лікургава Спарта.
Keywords: ілоты; грамадзянскія правы; спартанскія грамадзяне; Спарта; Набіс; Палібій; Ціт Лівій