Ініцыятыва прэзідэнта ЗША Дж. Картэра па вываду амерыканскіх войск з Южнай Карэі ў 1976–1980 гг.: прычыны няўдачы - Садакоў, Дзяніс Андрэевіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2024)
Разглядаецца працэс выканання аднаго з найважнейшых пунктаў перадвыбарнай праграмы прэзідэнта ЗША Дж. Картэра, які датычыцца паступовага вываду амерыканскіх сухапутных войск і тактычнай ядзернай зброі з тэрыторыі Карэйскага паўвострава. Дадзеная ініцыятыва шмат у чым была абумоўлена скандаламі, звязанымі з дзейнасцю Карэйскага цэнтральнага разведвальнага агенцтва ў ЗША, выпадкамі подкупу амерыканскіх кангрэсменаў паўднёвакарэйцамі і негатыўным стаўленнем амерыканцаў да аўтарытарнага рэжыму прэзідэнта Рэспублікі Карэя Пак Чон Хі. Аналізуецца падрыхтаваны адміністрацыяй прэзідэнта план рэалізацыі перадвыбарных абяцанняў. Адзначаецца, што вывад войск з Карэйскага паўвострава меркавалася ажыццявіць пафазна на працягу чатырох ці пяці год. Ён не павінен быў істотна змяніць ваенны баланс у рэгіёне. Указваецца, што перашкодай для рэалізацыі плана стала пазіцыя кангрэса ЗША, які не згаджаўся з абмеркаваным з паўднёвакарэйцамі пакетам кампенсацыйных мер. Прычынай супраціўлення кангрэсменаў выступала як агульная пасіўнасць амерыканскай замежнай палітыкі, так і слабая ўнутрыпалітычная падрыхтоўка рэзкага кроку прэзідэнцкай адміністрацыі. Нягледзячы на гэта, Дж. Картэр працягнуў шукаць магчымасці для выканання сваіх перадвыбарных абяцанняў. Робіцца выснова аб тым, што вынікам гэтай ініцыятывы стаў толькі банальны размен адмовы ад планаў вываду амерыканскіх войск з паўвострава на абмежаванае змякчэнне парадкаў паўднёвакарэйскай дыктатуры.
Keywords: Рэспубліка Карэя; Пак Чон Хі; Дж. Картэр; ЗША; правы чалавека