Праблема паходжання рэлігіі ў савецкай гістарыяграфіі 1920–30-х гг. - Мяцель, Вольга Вадзімаўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2017)
Разглядаецца гісторыя вывучэння праблемы паходжання рэлігіі ў савецкай гістарыяграфіі 1920–30-х гг. Выказана меркаванне пра тое, што ў 1920-я гг. у аснове савецкага марксісцкага падыходу да вывучэння рэлігіі ляжала анімістычная тэорыя, аднак у пачатку 1930-х гг. яна падпала пад сур’ёзную крытыку, якая суправаджалася спробамі замяніць яе іншым падыходам, у аснову якога мусілі быць пакладзены ідэі К. Маркса, Ф. Энгельса і У. І. Леніна. Паведамляецца, што, абвясціўшы адмову ад анімізму, савецкія аўтары захавалі вернасць ідэі ўзнікнення рэлігіі ў форме веры ў духаў, замяніўшы толькі крыніцу фарміравання падобных уяўленняў і ўдакладніўшы аб’ект першапачатковага адушаўлення (ім стала прырода).
Keywords: паходжанне рэлігіі; анімізм; марксізм; савецкае рэлігіязнаўства; Камуністычная акадэмія; У. К. Нікольскі; А. Т. Лукачэўскі