Ваенная кааперацыя краін Захаду і посткаланіяльнай эліты Бірмы/М'янмы ў другой палове ХХ – пачатку ХХІ ст. - Брадзяк, Дзмітрый Аркадзьевіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2017)
Вывучаецца важны аспект супрацоўніцтва посткаланіяльнай эліты Бірмы/М’янмы з краінамі Захаду (пасля дасягнення ў 1948 г. незалежнасці Бірмы/М’янмы), якое заключалася ва ўстанаўленні кантактаў у ваеннай сферы: закупцы зброі і ваеннай тэхнікі, навучанні бірманскай арміі, стварэнні ў Бірме аўтаномных ваенных вытворчых прадпрыемстваў і г. д. Падкрэсліваецца, што галоўную ролю ў пераўзбраенні нацыянальных узброеных сіл у пасляваенныя гады адыгрывала нямецкая зброевая кампанія Fitz Werner GmbH, супрацоўніцтва з якой бірманскі бок адзначыў узведзеным у Германіі «Мемарыялам адносінам з любоўю». Зроблена выснова пра тое, што ваеннае супрацоўніцтва краін Захаду з посткаланіяльнай элітай Бірмы/М’янмы палегчыла перамогу мясцовых кіруючых вярхоў ва ўнутрыбірманскім грамадзянскім супрацьстаянні і спрыяла дасягненню доўгатэрміновага кампрамісу паміж мадэрнісцкім і кансерватыўным крыламі кіраўніцтва. Адзначаецца, што ўмелае выкарыстанне нацыянальнай элітай Бірмы/М’янмы фактару ваенна-палітычнага супрацоўніцтва з Захадам да пачатку ХХІ ст. адкрыла перад краінай новыя перспектывы.
Keywords: Бірма/М'янма; армія; Англія; Германія; ваенныя кантакты; канвергенцыя