Мусульманская супольнасць і крызіс брытанскага мультыкультуралізму ў пачатку ХХІ ст. - Ігнатовіч, Антон Яўгенавіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2017)
Разглядаюцца праблемы развіцця мультыкультуралізму ў Вялікабрытаніі. Вызначаецца роля мусульман у крызісе брытанскага мультыкультуралізму ў пачатку ХХІ ст. Выкарыстоўваюцца як агульнанавуковыя, так і спецыяльна-гістарычныя (гісторыка-сістэмны і гісторыка-генетычны) метады. Адзначаецца, што хваляванні летам 2001 г. на поўначы Англіі, а таксама тэракты 11 верасня 2001 г. у Нью-Ёрку і 7 ліпеня 2005 г. у Лондане сталі нагодай для пачатку дыскусіі аб пераглядзе этнаканфесійнай палітыкі. Даказваецца, што ваенныя аперацыі ў Іраку і Афганістане, а таксама нявырашанасць іміграцыйных і сацыяльна-эканамічных праблем унутры краіны справакавалі незадаволенасць з боку мусульман і рост ісламафобіі ў прымаючым грамадстве. Такім чынам, крызіс у адносінах мусульманскай супольнасці і прымаючага грамадства стаў успрымацца як крызіс мультыкультуралізму. Паказана, што брытанскі ўрад адмовіўся ад палітыкі мультыкультуралізму ў лютым 2011 г. на хвалі ўзмацнення ўвагі прымаючага грамадства да праблемы ісламскага радыкалізму. Сцвярджаецца, што дэрадыкалізацыя была пакладзена ў аснову ўнутранай палітыкі ў дачыненні да мусульман. Абгрунтавана выснова пра тое, што ўрад Вялікабрытаніі выступіў у падтрымку індывідуальнай сацыяльна-эканамічнай і культурнай інтэграцыі праз дзейнасць на мясцовым узроўні, што выключыла дзяржаўную падтрымку мусульманскіх арганізацый, якія нярэдка мелі сувязі з экстрэмістамі. Канстатуецца адсутнасць мэтанакіраванай палітыкі ў дачыненні да брытанскіх мусульман.
Keywords: брытанскія мусульмане; мультыкультуралізм; прымаючае грамадства; Вялікабрытанія; радыкалізацыя