Беларускі перыяд у навукова-педагагічнай дзейнасці прафесара Л. І. Лубны-Герцыка (1880–1965) - Максімчык, Андрэй Мікалаевіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Гісторыя, 2018)
Даследуецца дзейнасць у галіне эканомікі і сельскагаспадарчай і дэмаграфічнай статыстыкі вядомага савецкага вучонага Л. І. Лубны-Герцыка. На аснове выяўленых архіўных дакументаў раскрываецца яго навуковая і педагагічная праца на факультэце грамадскіх навук Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта, прыводзяцца малавядомыя біяграфічныя звесткі. Падрабязна разглядаюцца напрамкі дзейнасці прафесара, прычыны спынення яго працы ва ўніверсітэце. Сцвярджаецца, што, нягледзячы на непрацяглы час працы ў БДУ, Л. І. Лубны-Герцык заклаў асновы ўніверсітэцкай статыстыкі і дэмаграфіі.
Keywords: Л. І. Лубны-Герцык; статыстыка; дэмаграфія; факультэт грамадскіх навук; Беларускі дзяржаўны ўніверсітэт