Хранатоп шляху ў рамане Антоніа Табукі «Робіцца ўсё пазней» - Тур, Валянціна Іванаўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Даследуецца такі важны элемент мастацкага свету, як хранатоп. Падкрэсліваецца яго значнасць для твораў сучаснай літаратуры і асэнсавання постмадэрнісцкай рэчаіснасці. Аналізуюцца асноўныя характарыстыкі хранатопу шляху ў рамане італьянскага пісьменніка Антоніа Табукі «Робіцца ўсё пазней». Паказана роля хранатопу ў раскрыцці ўнутранага свету персанажаў, іх узаемаадносін з Іншым і аб’ектыўнай рэальнасцю. Адзначана, што перамяшчэнні персанажаў у часе з’яўляюцца спробай пераасэнсаваць мінулае і здабыць будучыню, якая не здзейснілася. Паказана, што А. Табукі акцэнтуе ўвагу на суб’ектыўным успрыманні часу, нападзельнасці мінулага, сучаснасці і будучыні, а таксама на прасторы суб’ектыўных перажыванняў, у сувязі з чым апісаныя месцы набываюць сімвалічны характар і злучаюцца не столькі са знешнім светам, колькі з уяўленнем і памяццю персанажа. Зроблена выснова пра тое, што ментальнае падарожжа, якое ажыццяўляюць героі рамана, выяўляе ілюзорнасць руху і немагчымасць здабыць страчанае.