Граматычная структура лексіка-фразеалагічнага поля метамоўных абазначэнняў у рускай і англійскай мовах - Гутоўская, Марына Сцяпанаўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Разглядаюцца метамоўныя (звязаныя з рэфлексіяй над мовай і маўленнем) лексемы і фраземы як адзінае поле намінатыўных адзінак. Выяўляецца склад часцінамоўных класаў, якія прысутнічаюць у метамоўным лексіка-фразеалагічным полі ў рускай і англійскай мовах, даследуюцца арганізацыя класаў (дзяленне на семантыка-граматычныя падкласы) і іх удзельная вага ў полі, вызначаюцца суадносіны лексем і фразем у кожным класе. Паказана, што ў выражэнні часцінамоўных значэнняў паміж метамоўнай лексікай і фразеалогіяй назіраецца пэўны «падзел працы»: пераважна лексемамі прадстаўлены катэгорыі прадметнасці (52 % субстантыўных лексем vs 36 % субстантыўных фразем у рускім матэрыяле, 57 % лексем vs 21 % фразем у англійскім) і прыкметавасці прадмета (12 % ад’ектыўных лексем vs 2 % ад’ектыўных фразем у рускім і англійскім матэрыяле), галоўным чынам фраземамі – катэгорыі працэсуальнасці (51 % вербатыўных фразем vs 33 % вербатыўных лексем у рускім матэрыяле, 74 % фразем vs 30 % лексем у англійскім) і прыкметавасці працэсу (11 % адвербатыўных фразем vs 3 % адвербатыўных лексем у рускім матэрыяле, 3 % фразем vs 1 % лексем у англійскім). Зроблена выснова пра тое, што ў мове існуе карэляцыя паміж тыпам катэгарыяльнага значэння і пажаданым спосабам яго выражэння: для абазначэння прадметаў і прыкмет прадметаў шырэй выкарыстоўваюцца аднаслоўныя (пераважна першасныя, прамыя, нейтральныя) найменні, для абазначэння працэсаў і прыкмет працэсу – састаўныя (галоўным чынам другасныя, пераносныя, экспрэсіўна-ацэначныя) найменні.