Мастацкае разважанне як функцыянальна-сэнсавы від іншамоўнага творчага пісьмовага маўлення - Тозік, Аксана Віктараўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Абгрунтоўваецца перспектыўнасць навучання студэнтаў-філолагаў мастацкаму разважанню як функцыянальна-сэнсаваму віду іншамоўнага творчага пісьмовага маўлення ў іх прафесійнай падрыхтоўцы. Аналізуецца ўзаемасувязь авалодання навыкам мастацкага разважання ў працэсе вывучэння твораў літаратуры з магчымасцямі рэалізацыі патэнцыялу асобы і яе самаразвіцця, звязанымі з творчай дзейнасцю студэнтаў, што прадугледжвае глыбокае і ўсвядомленае пранікненне ў імпліцытныя сэнсы тэкстаў. Інтэгруючая функцыя мастацкага разважання пацвярджаецца выяўленымі істотнымі камунікатыўна-функцыянальнымі, логіка-сэнсавымі і структурна-кампазіцыйнымі асаблівасцямі апісання, апавядання і разважання як функцыянальна-сэнсавых тыпаў іншамоўнага творчага пісьмовага маўлення, што прадукуецца ў працэсе самастойнай работы студэнтаў, якая выступае як адзін з асноўных кампанентаў адукацыйнага працэсу ва ўстановах вышэйшай адукацыі.