З міфа ў казку: трансфармацыя звышнатуральных персанажаў скандынаўскага фальклору - Шпакоўская, Ніна Генадзеўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Разглядаюцца скандынаўскія чароўныя казкі з пункта гледжання сувязі звышнатуральных істот, якія ў іх фігуруюць, – веліканаў, троляў, карлікаў, эльфаў – з адпаведнымі персанажамі старажытнаскандынаўскай міфалогіі. Даецца характарыстыка пералічаным персанажам і вызначаюцца асноўныя прынцыпы іх трансфармацыі пры пераходзе з міфалагічнай парадыгмы ў казачную. Абгрунтоўваецца меркаванне аб тым, што трансфармацыя звязана ў першую чаргу з метафарызацыяй звышнатуральных персанажаў, надзяленнем іх рысамі, якія спрыяюць адлюстраванню ў казцы сацыяльных супярэчнасцей (багатыя – бедныя, маральныя – амаральныя), а таксама з нівеліраваннем адрозненняў паміж класамі чароўных істот.