Функцыянальна-семантычныя асаблівасці дзеепрыметнікаў незалежнага стану цяпе- рашняга і прошлага часу ў Аповесці мінулых гадоў - Мацюнова, Антаніна Аляксандраўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Артыкул выкананы ў рэчышчы гістарычнай функцыянальнай семантыкі. На матэрыяле Аповесці мінулых гадоў выяўлены семантычныя асаблівасці старажытнарускіх дзеепрыметнікаў незалежнага стану цяперашняга і прошлага часу з мэтай вызначэння функцыянальных адрозненняў унутры акрэсленага лексіка-граматычнага класа слоў. Даследуецца характар прыкметы азначаных дзеепрыметнікаў. Вылучаны чатыры семантычныя групы дзеепрыметнікаў незалежнага стану цяперашняга і прошлага часу, якія ўжываюцца ў тэксце Аповесці мінулых гадоў: дзеепрыметнікі, якія называюць часовую ад’ектыўную акцыянальную прыкмету; дзеепрыметнікі, якія называюць пастаянную ад’ектыўную акцыянальную прыкмету; субстантыўныя дзеепрыметнiкi; дзеепрыметнікі са значэннем другараднай акцыянальнай прыкметы. Даказана, што семантычныя адрозненні дзеепрыметнікаў незалежнага стану цяперашняга і прошлага часу варта ўлічваць пры чытанні старажытнарускага тэксту носьбітамі сучаснай рускай літаратурнай мовы з мэтай адэкватнага разумення сэнсу, укладзенага сярэднявечным аўтарам у тэкст.