Катэгорыя мадальнасці з пункту гледжання логікі і лінгвістыкі: падабенства, адрозненні і перспектывы сінтэзу - Касцючэнка, Вікторыя Юр'еўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Адзначана, што мадальныя катэгорыі ў логіцы і мовазнаўстве супастаўляльныя: катэгорыям, выпрацаваным у логіцы (значэнні лагічнай мадальнасці), адпавядае пэўны склад моўных сродкаў (граматычных і лексічных). Паказана, што пяць буйных катэгорый мадальнай логікі (пазнавальная, дэантычная, аксіялагічная, тэлеалагічная і метамоўная мадальнасць), якія карэлююць з прапанаванай сістэматызацыяй лінгвістычных разрадаў мадальных значэнняў, адрозніваюцца па сваёй лексічнай маніфестацыі. Прапанаваны падыход дазваляе сістэматызаваць супярэчлівыя і ў рознай ступені падрабязныя класіфікацыі мадальных значэнняў з больш шырокіх пазіцый, спрыяе выпрацоўцы пэўнай сістэмы мадальнасці.