Тыпалогія стратэгій у дыялагічнай мадэлі перакладу дакументальнага дыскурсу - Кавалеўская, Ірына Іванаўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2018)
Апісваюцца тыпы стратэгій перакладу дакументальных тэкстаў у рэчышчы дыялагічнай тэорыі, якая пра- дугледжвае акцэнт на ўласна інтэрактыўным моманце міжкультурных дзелавых зносін. Выяўляюцца стратэгіі дэсуб’ектывізацыі зместу арыгінала, захавання твару і адаптацыі тэмпаральна-прасторавых сэнсаў да прымаючай культуры. Вылучаныя стратэгіі суадносяцца з катэгорыямі эпістэмнасці, актарыяльнасці, прасторавасці і тэмпаральнасці, якiя выконваюць функцыю агульных каардынат інтэрсуб’ектыўнай прасторы перакладчыцкага дыскурсу. У выніку дыялагічнага перакладчыцкага аналізу дакументальных тэкстаў вызначаюцца тактыкі і спосабы іх перакладу, у якасці галоўнага крытэрыю дыферэнцыяцыі якіх разглядаюцца міжасобасныя адносіны ўдзельнікаў міжкультурнага дзелавога ўзаемадзеяння. Выказана меркаванне пра тое, што вывучэнне гэтых адносін дазволіць распрацаваць больш дэталёвую тыпалогію дыялагічных стратэгій перакладу тэкстаў, якія адносяцца не толькі да дакументных, але і да іншых жанраў.