Тыпы і ступені праяўлення антрапаморфнасці персанажаў - Альшэўская, Ганна Сяргееўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Артыкул прысвечаны размежаванню персанажаў «не-людзей» па ступені і тыпу антрапаморфнасці. З пункта гледжання наяўнасці альбо адсутнасці дынамікі ў межах мастацкага тэксту была выяўлена антрапаморфнасць двух тыпаў: першапачатковая і дынамічная (набытая). У рамках набытай вылучаны першасная і другасная ступені антрапаморфнасці персанажаў. Для аналізу набытай другаснай антрапаморфнасці былі пазначаны два віды антрапамарфізацыі: знешняя і ўнутраная, звязаная з канцэпцыяй асобы. У дачыненні да персанажаў, для якіх характэрна першапачатковая альбо набытая першасная антрапаморфнасць, былі вылучаныя тры ступені антрапаморфнасці персанажаў: частковая, сярэдняя (прамежкавая), поўная.