Сістэмная арганізацыя французскіх злучальных адзінак - Аўсейчык, Юлія Уладзіміраўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2022)
Прадстаўлена сістэмна-структурная арганізацыя французскіх ядзерных і перыферыйных адзінак злучальнай сувязі ў дыяхраніі. Паказана, што ўся складанаарганiзаваная сукупнасць эксплiцытных сродкаў афармлення злучальнай сувязі ўяўляе сабой адкрытую дынамічную нераўнаважную сістэму, якая складаецца з прыватных каэвалюцыявальных сістэм, якiя рэпрэзентуюць спалучальныя, раздзяляльныя, супраціўныя і каўзальныя адносіны. Прадэманстравана, што сістэма ядзерных адзінак, першапачаткова аб’яднаных на падставе агульнай функцыянальнай уласцівасці ўсталёўваць сувязь паміж самастойнымі прэдыкатыўнымi адзінкамі, з’яўляецца ўпарадкаванай і раўнаважнай сукупнасцю элементаў з такімі цэнтрамі прыцягнення, як уласная злучальная сувязь і няўласная злучальная сувязь. Усталявана, што кожная прыватная сістэма фарміруецца паступова і выбудоўваецца па прататыпічным прынцыпе «ядро – перыферыя». Нераўнамернае з’яўленне перыферыйных адзінак прыводзіць да рознанакіраваных тэндэнцый у афармленні злучальнай сувязі падчас гістарычнага развіцця французскай мовы. Вызначана агульная дынаміка ўжывальнасці ядзерных, перыферыйных адзінак і іх спалучэнняў у афармленні злучальнай сувязі.