Асаблівасці карэляцыі сінтактыка-стылістычных сродкаў з рэалізаванымі ў іх ацэначнымі значэннямі ў англамоўных медыяжанрах - Глазко, Павел Пятровіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2023)
Раскрываюцца асаблівасці ўзаемасувязі паміж сінтактыка-стылістычнымі (экспрэсіўнымі) сродкамі і адлюстраванымі ў іх ацэначнымі значэннямі ў жанрах блога і калонкі медыяпрасторы ЗША. Катэгорыі экспрэсіўнасці і ацэнкі з’яўляюцца найбольш важнымі для асэнсаванага спажывання медыякантэнту ва ўмовах узмацнення суб’ектыўнасці. Даследаванне заснавана на аналізе 200 тэкстаў (па 100 матэрыялаў кожнага жанру), апублікаваных рознымі аўтарамі ў асабістых блогах і на афіцыйных сайтах газет у 2020–2023 гг. Вынікі лінгвастылістычнага, кантэкстуальнага і колькаснага аналізу сведчаць як аб падабенствах, так і аб шэрагу адрозненняў ва ўзаемадзеянні названых катэгорый. У жанры калонкі сінтаксічныя экспрэсіўныя сродкі пераважным чынам узмацняюць адмоўнае ацэначнае значэнне, што ўказвае на крытычны характар дадзенага жанру. У адрозненні ад калонкі ў жанры блога выкарыстанне стылістычных сродкаў для інтэнсіфікацыі станоўчай і адмоўнай ацэнкі з’яўляецца больш аднародным. У прыватнасці, станоўчае ацэначнае значэнне знаходзіцца ў прамой карэляцыі са сродкамі дыялагізацыі, а адмоўнае ацэначнае значэнне – з прыёмамі акцэнтуацыі ўвагі.