Семантычныя тыпы дырэктыўных комплексаў і адносіны паміж іх кампанентамі (на матэрыяле рускамоўнага мастацкага дыялогу) - Задворная, Алена Генадзеўна; Вітчанка, Людміла Валер'еўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2024)
Разгледжаны двухкампанентныя дырэктыўныя комплексы, якія выкарыстоўваюцца камунікантамі ў рускамоўных дыялагічных адносінах. Паказана, што ў залежнасці ад семантычнага тыпу дзеясловаў вылучаюцца гамагенныя і гетэрагенныя дырэктыўныя комплексы. Апісаны чатыры тыпы адносін паміж кампанентамі дырэктыўных комплексаў: 1) адносіны адначасовасці; 2) адносіны паслядоўнасці; 3) адносіны канкрэтызацыі; 4) адносіны сінаніміі. Устаноўлена, што тып адносін паміж кампанентамі і парадак іх узаемнага размяшчэння залежаць ад семантычнай разнавіднасці дырэктыва.