Уяўленне супольнага: беларуская мова і беларускі змест твораў Аляксандра Ельскага - Кошман, Павел Рыгоравіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2025)
Вывучаецца працэс фарміравання і выражэння ідэй беларускай супольнасці ў айчыннай літаратурнай традыцыі. На матэрыяле твораў А. Ельскага паказваецца роля беларускай мовы ў кансалідацыі творчых сіл Беларусі і пошуку імі агульнай каштоўнаснай асновы з беларускім народам. У сітуацыях мастацкай камунікацыі аўтара з чытачом на беларускай мове прасочваецца пераемнасць задач па рэпрэзентацыі беларускай адметнасці і канструяванні беларускай ідэнтычнасці. Раскрываецца асабісты творчы ўнёсак А. Ельскага ў напаўненне літаратуры канца ХІХ – пачатку ХХ ст. уяўленнем аб гістарычнай суб’ектнасці беларускага народа.