Дагаворны дыскурс: асноўныя жанры, прыкметы і функцыі - Кавалеўская, Ірына Іванаўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2025)
Разгледжаны ключавыя аспекты вывучэння ў сучаснай юрыслінгвістыцы дагаворнага дыскурсу, які шырока выкарыстоўваецца ў розных сферах дзейнасці для стварэння і рэалізацыі права. Вызначаны асноўныя жанры дагаворнага дыскурсу (дагавор, аферта, акцэпт і статут), якія рэгулююць дагаворныя адносіны ў прыватнаправавой і публічна-прававой сферах. Да прыкмет, якія дазваляюць раскрыць жанрава-стылістычную спецыфіку дагаворнага дыскурсу як асобага тыпу інстытуцыйных зносін, аднесены стэрэатыпнасць, аб’ектыўнасць перадачы інфармацыі, графічная нагляднасць, дыялагічнасць, суб’ектнасць, цэльнасць, звязнасць і мадальнасць прадпісання.Абгрунтаваны крытэрыі аналізу гэтых прыкмет, а таксама апісаны асаблівасці іх выражэння ў дакументах, якія прадстаўляюць асноўныя жанры дагаворнага дыскурсу.