Вобраз горада ў чэшскай паэзіі рубяжа ХІХ–ХХ стст. - Шлемен, Юлія Аляксандраўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2025)
Даследуецца вобраз горада ў чэшскай літаратуры рубяжа ХІХ–ХХ стст. на прыкладзе творчасці знакавых постацей чэшскай прозы і паэзіі. Даецца агляд прозы, прысвечанай гарадской тэме, асноўныя матывы якой адлюстраваліся на паэзіі пачатку ХХ ст. Сярод аўтараў вершаваных твораў, напісаных на рубяжы стагоддзяў, вылучаюцца дэкадэнты, анархісцкія бунтары і сімвалісты. Вывучаюцца тэксты дадзенага перыяду, якія належаць нямецкамоўным пісьменнікам чэшскага і яўрэйскага паходжання і змяшчаюць іх погляд на вобраз Прагі.