Маўленчая мадэль «канструкцыі з мадальнымі лексемамі трэба, павінен» як спосаб ускоснага выказвання пабуджэння ў мастацкім тэксце - Міхальчук, Наталля Аляксандраўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2025)
Даказваецца, што на частату выкарыстання ў мастацкім тэксце маўленчай мадэлі ўскоснага выказвання пабуджэння «канструкцыі з лексемамі трэба, павінен», а таксама на выбар прыватных пабуджальных значэнняў і спосабаў маўленчага афармлення выказванняў уплываюць наступныя фактары: тэма твора, разнавіднасць паэтыкі пісьменніка, тып моўных асоб, якія адлюстроўваюцца, іх сацыяльная прыналежнасць, гістарычная эпоха напісання твора, якая абумовіла грамадскую сістэму каштоўнасцей, сітуацыю ў палітычнай, культурнай і эканамічнай сферах жыцця. Выяўляецца спецыфіка рэпрэзентацыі названай маўленчай мадэлі ў рускай прозе XX–ХХI стст.