«Чаўночны» пераклад як метад фарміравання функцыянальна-семантычных класаў і сінанімічных шэрагаў рускай і беларускай моў - Краскоўскі, Мікалай Ігаравіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Разглядаецца метад "чаўночнага" перакладу – метад фарміравання і дапаўнення паралельных функцыянальна-семантычных класаў блізкароднасных моў, састаўлення сінанімічных шэрагаў і стварэння слоўнікаў сінонімаў. Праведзена апрабацыя акрэсленай методыкі на аснове канкрэтнага моўнага матэрыялу – рускай і беларускай дзеяслоўнай лексікі ўспрымання. Сфарміраваны функцыянальна-семантычныя класы рускіх і беларускіх дзеясловаў успрымання, выяўлены дзеясловы ўспрымання, якія не фіксуюцца ў слоўніках сінонімаў А. П. Яўгеньевай і М. К. Клышкі, а таксама даказана неабгрунтаванасць адсутнасці дадзеных дзеясловаў у адпаведных слоўнікавых артыкулах.