Вобраз Напалеона Банапарта ў творчасці А. С. Пушкіна і П. П. Негаша - Цымановіч, Людміла Сяргееўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Аналізуецца вобраз Напалеона Банапарта ў творчасці двух вялікіх славянскіх паэтаў – А. С. Пушкіна і П. П. Негаша. Разглядаецца эвалюцыя вобраза Напалеона ў творах А. С. Пушкіна, пачынаючы з лірыкі ліцэйскага цыклу «Песні заходніх славян», што ўключаў верш «Банапарт і чарнагорцы», у якім закраналася тэма руска-чарнагорскіх адносін. Прыводзяцца факты, якія даказваюць канстантныя адносіны П. П. Негаша да асобы Напалеона, што прасочваецца ў шэрагу твораў, у тым ліку ў паэме «Горны вянец». Асаблівае месца адводзіцца аналізу вобраза Напалеона ў дзясятай песні эпічнай паэмы П. П. Негаша «Свабадзіяда», якая таксама прысвечана тэме сумеснай барацьбы рускіх і чарнагорцаў супраць французаў на Адрыятыцы.