Адлюстраванне этнічных стэрэатыпаў у творчасці Францішка Багушэвіча і перыпетыі рэцэпцыі яго спадчыны - Запрудскі, Ігар Мікалаевіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Характарызуюцца асаблівасці гісторыка-культурнай сітуацыі ў Беларусі ў другой палове ХІХ ст., якія абумовілі этнасацыяльныя супярэчнасці, міжэтнічную палярызацыю і нацыянальную кансалідацыю беларусаў, што знайшло мастацкае ўвасабленне ў сацыяльнай і нацыянальнай праблематыцы творчасці Ф. Багушэвіча. Аналізуюцца тыя творы пісьменніка, у якіх закранаюцца праблемы сацыяльных пераўтварэнняў у іх суаднесенасці з сістэмай этнічных стэрэатыпаў, звязаных з негатыўным стаўленнем сялянства да прадстаўнікоў іншых ацыянальнасцей. Сцвярджаецца, што менавіта адлюстраванне этнічных гетэрастэрэатыпаў істотна паўплывала на працэс рэцэпцыі спадчыны Ф. Багушэвіча ў ХХ ст., асэнсаванне якой зазнала некалькі этапаў. Разглядаецца ідэалагічная практыка выдання твораў пісьменніка ў 1940–80-я гг., раскрываецца сутнасць канфлікту 1948 г. у літаратуразнаўчым асяроддзі, вынікі якога вызначылі вектар далейшага развіцця савецкага багушэвічазнаўства, закранаюцца некаторыя аспекты ўспрымання творчасці Ф. Багушэвіча ў ХХІ ст.