Канцэптуальная сістэма тэорыі аргументацыі: праблемы фарміравання - Саўчук, Таццяна Мікалаеўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
На падставе крытычнага аналізу прадстаўленых у навуковай літаратуры падыходаў выяўляюцца праблемныя моманты фарміравання паняційнага апарату тэорыі аргументацыі. Паказана, што адна з галоўных праблем у дадзеным працэсе заключаецца ў тым, што наяўная ў тэорыі аргументацыі канцэптуальна-тэрміналагічная варыянтнасць належыць не толькі да перыферыйных, але і да ядзерных катэгорый гэтай галіны ведаў. У якасці магчымых прычын такой сітуацыі называюцца фактары інтра- і экстралінгвістычнага характару. Адзначана, што для рускамоўнага навуковага дыскурсу да такіх прычын, у прыватнасці, адносяцца некрытычнае ўспрыманне інфармацыі, перайманне тэрміналогіі больш аўтарытэтных калег, цяжкасці перакладу арыгінальнай (англійскай) тэрміналогіі на рускую мову, адрозненні ў разуменні прыроды паняццяў, якія канцэптуалізуюцца, індывідуальна-аўтарская словатворчасць. Прыводзяцца прыклады супярэчлівай інтэрпрэтацыі ключавых паняццяў тэорыі аргументацыі ў навуковых працах. Зроблена выснова пра дваістасць прыроды тэрміналагічнай варыянтнасці: з аднаго боку, яна адлюстроўвае праблемы намінацыі, з другога – праблемы канцэптуалізацыі. Абгрунтоўваецца палажэнне аб тым, што ўсялякая даследчыцкая тэрмінасістэма, з'яўляючыся ў значнай меры ўмоўнай канструкцыяй, павінна будавацца з улікам існуючых навуковых і моўных традыцый. Выказваецца ўпэўненасць у неабходнасці кансалідацыі намаганняў вучоных па фарміраванні адзінай канцэптуальна-тэрміналагічнай сістэмы тэорыі аргументацыі, што будзе спрыяць якаснай рэпрэзентацыі і адэкватнай ацэнцы навуковых вынікаў.