Тэматычная полiфанiя эсэ Р. У. Эмерсана «Давер да сябе» - Хаецкая, Аксана Людвігаўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
На аснове аналізу тэматычнай поліфаніі філасофскага эсэ Р. У. Эмерсана выяўлены асаблівасці эсэістыкі пісьменніка-мысляра. Разгледжаны прынцыпы духоўнага індывідуалізму, асноўныя палажэнні светапогляду і вучэння пра давер да сябе заснавальніка трансцэндэнталiзму. Паказаны асобныя перакананні і ідэі Р. У. Эмерсана, якія паўплывалі на абуджэнне самасвядомасці амерыканцаў як нацыі і спрыялі фармаванню этычнай думкі ў Амерыцы ў ХIX ст.