Пабочныя канструкцыі ў рускім эпісталярным тэксце 1700 –1710-х гг.: праблема сінтаксічнай кваліфікацыі - Зуева, Вольга Уладзіміраўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Разгледжана праблема вызначэння сінтаксічнага статусу канструкцый з мадальна-ацэначным значэннем у рускамоўных эпісталярных тэкстах першых дзесяцігоддзяў XVIII ст. у святле вывучэння пытанняў пра эвалюцыю катэгорыі пабочнасці ў гісторыі рускай мовы і фармальнае выражэнне гэтай катэгорыі. Апісаны функцыянальна-семантычныя групы канструкцый. Паказана, што на дадзеным храналагічным зрэзе для сінтаксічнай арганізацыі абранага тыпу дыскурсу характэрна ўжыванне як пабочных канструкцый, так і зваротаў з мадальнаацэначным значэннем, якія не адносяцца да пабочных, прычым у колькасным і частотным плане апошнія значна пераважаюць. Устаноўлена, што шэраг адзінак дапускаюць розную сінтаксічную інтэрпрэтацыю праз наяўнасць фармальных сувязей з іншымі кампанентамі выказвання, граматычнай аманіміі і прынцыповай немагчымасці рэканструяваць камунікатыўны намер аўтара тэксту. Зроблены высновы пра неабходнасць вывучэння фармальнаграматычных характарыстык мадальна-ацэначных канструкцый у рускай мове данацыянальнага перыяду з мэтай удакладнення іх сінтаксічнага статусу.
Keywords: пабочныя канструкцыі; сінтаксічная кваліфікацыя; мадальна-ацэначнае значэнне; функцыянаванне; эпісталярны тэкст; руская мова; XVIII стагоддзе