Англійскі пасіўны стан і спецыфіка яго перакладу на беларускую мову - Бруцкая, Аліна Аляксандраўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Апісаны лексіка-граматычныя асаблівасці аналітычных форм пасіўнага стану. Аргументавана неабходнасць ужывання граматычных трансфармацый падчас перакладу англійскіх пасіўных канструкцый на беларускую мову. Адзначаны прычыны рознай частотнасцi ўжывання пасіўнага стану ў англійскай і беларускай мовах. Даследуюцца апавяданні А. К. Дойла і іх пераклады на беларускую мову, якія былі выкананы рознымі аўтарамі. Аналізуецца пераклад англійскіх форм пасіўнага стану з улікам тыпаў канструкцый і сказаў, у якіх яны рэалізуюць сваё лексікаграматычнае значэнне. Выяўлены асноўныя спосабы перакладу англійскіх аналітычных форм пасіўнага стану на беларускую мову.