Рэпрэзентацыя вербальных i невербальных кампанентаў фiльма ў рэжысёрскiм сцэ- нарыi (на матэрыяле французскай мовы) - Панцялеенка, Алеся Аляксандраўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Даследуюцца асаблiвасцi дэскрыпцыi аўдыя- i вiдэарада фiльма ў рэплiках i рэмарках французскага рэжысëрскага сцэнарыя. Вызначана, што рэжысëрскi сцэнарый у параўнаннi з лiтаратурным сцэнарыем прапануе больш дэталëвае апiсанне вербальных i невербальных кампанентаў фiльма. Распрацавана аўтарская структурна-функцыянальная тыпалагiзацыя аўдыявiзуальнай прасторы фiльма з вызначэннем двух асноўных тыпаў i выяўленнем пры iх больш дэталëвай структурызацыi шасцi спосабаў дэскрыпцыi. На аснове крытэрыю дэнататыўнасцi/канататыўнасцi рэплiк i рэмарак вызначаны мадэлi iх узаемадзеяння, якiя абумоўлiваюць спецыфiку сэнсавай арганiзацыi рэжысëрскага сцэнарыя. Адзначана, што атрыманыя вынiкi могуць знайсцi прымяненне ў практычным выкладаннi французскай мовы для фармiравання камунiкатыўнай кампетэнцыi i вербальна-невербальнай культуры навучэнца праз прадукцыю сферы кiнаiндустрыi, у лекцыйных курсах па тэорыi i практыцы перакладу, аўдыявiзуальным перакладзе.