Парушэнні дакладнасці ў рускім вусным публічным маўленні жыхароў г. Віцебска - Новікава, Лідзія Пятроўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Разглядаюцца лексічныя адхіленні ў рускім вусным публічным маўленні, звязаныя з парушэннем лінгвістычных умоў дакладнасці. Даследванне праводзіцца на арыгінальным матэрыяле, які ўяўляе сабой запісы фрагментаў сучаснага рускага публічнага маўлення, якое прагучала на тэлеканалах, канферэнцыях і пасяджэннях. Прааналізавана выкананне асноўных лінгвістычных умоў дакладнасці маўлення, такіх як ужыванне слова, якое дакладна адлюстроўвае прадмет думкі; веданне сінтагматычных уласцівасцей слова; дакладны выбар слова з сінанімічнага шэрагу; выбар значэння шматзначнага слова, які выключае двухсэнсоўнасць; дакладнае размежаванне паронімаў; веданне значэнняў слоў вузкай сферы ўжытку. Зроблены вывад пра тое, што ў рускім вусным публічным маўленні адукаваных жыхароў г. Віцебска распаўсюджаныя парушэнні дакладнасці.