«Чырвонае Кола» ў кантэксце творчасці А. І. Салжаніцына - Шчадрына, Нэлі Міхайлаўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2019)
Адзначана, што А. I. Салжаніцын працаваў над раманам-эпапеяй «Чырвонае Кола» на працягу ўсягожыцця. Гэта самая вялікая кніга не толькі ў яго творчасці, але і ва ўсёй рускай літаратуры ХХ ст. На аснове кантэкставага падыходу і гісторыі стварэння эпапеі разглядаецца сувязь «Чырвонага Кола» з іншымі творамі пісьменніка. Аб’ектам даследавання з’яўляюцца раманы, аповесці, апавяданні, публіцыстыка, ідэйна і тэматычна звязаныя з раманам пра рэвалюцыю. Мэта артыкула – выяўленне найважнейшых для Салжаніцына ідэй, якія звязалі «Чырвонае Кола» з усёй яго творчасцю. Сцвярджаецца, што канцэптуалізацыя заснавана на суаднесенасці эпапеі, аповесцей, апавяданняў з аўтарскай філасофіяй і паэтыкай. Развагі Салжаніцына пра лёс Расіі, ролю Першай сусветнай вайны і Лютаўскай рэвалюцыі перадаюць аўтарскую ацэнку катастроф, якія разбурылі краіну на апошніх этапах развіцця. Навізна даследавання заключаецца ў тым, што распрацоўваецца гіпотэза пра цэласнасць гістарычнага мыслення Салжаніцына, аналізуюцца спосабы сувязей і творчага ўвасаблення ключавых (як выдуманых, так і гістарычных) герояў твораў. Практычнае значэнне выказаных пазіцый дапаможа сістэмна апісаць і абагульніць універсаліі творчасці Салжаніцына.