Праекцыя масавай песні часоў Вялiкай Айчыннай вайны ў матэрыялах экспедыцыі М. Грынблата 1945 г. - Гулак, Настасся Анатольеўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2020)
Аналізуюцца экспедыцыйныя матэрыялы беларускага савецкага этнографа і фалькларыста М. Грынблата, а менавіта калекцыя народнай песні часоў Вялікай Айчыннай вайны, запісаная даследчыкам у 1945 г. у Заходняй Беларусі. Крыніцазнаўчую каштоўнасць гэтых тэкстаў вызначае іх непасрэднае бытаванне ў жывой народнай традыцыі. Матэрыял асэнсоўваецца як выпадковая выбарка элементаў (песні, зафіксаваныя 9–15 чэрвеня 1945 г. ад жыхароў Гродна, Ліды, Навагрудка, Баранавіч), якая валодае якасцямі зыходнай папуляцыі элементаў (пасляваенны песенны рэпертуар насельніцтва Заходняй Беларусі), актуальных у кантэксце задач даследавання (вывучэнне семантыкі і жанравай структуры народнай творчасці часоў вайны). Сцвярджаецца, што ў песнях калекцыі дамінуюць ліра-эпічныя творы – познетрадыцыйныя трансфармацыі балады. Новыя факты гісторыі збірання і вывучэння фальклору Вялікай Айчыннай вайны дазваляюць пазбегчы аднабаковых ацэнак, сцверджаных у фалькларыстыцы савецкага перыяду, і пашыраюць праблемнае поле сучаснай навукі.
Keywords: савецкая фалькларыстыка; збіральніцкая дзейнасць; экспедыцыйныя матэрыялы; песня; М. Грынблат