Фактаграфія і рэлігійны дыскурс як узаемазвязаныя элементы мастацкага цэлага (на прыкладзе філасофска-алегарычнага твора М. Гарэцкага «Лявоніус Задумекус») - Губская, Вольга Мікалаеўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2020)
Філасофска-алегарычны твор М. Гарэцкага «Лявоніус Задумекус» разглядаецца з выкарыстаннем нараталагічнага аналізу, інструментамі якога выступаюць паняцці «канкрэтны аўтар», «абстрактны аўтар», «наратар» і «падзея», «гісторыя», «нарацыя». Падкрэсліваецца, што дадзены тэкст – узор экспрэсіўнай нарацыі, у якім на фоне экспрэсіўнай стылістыкі відавочна праяўляецца рэлігійны дыскурс, які, у сваю чаргу, актуалізуе архетып раскаянага грэшніка. Сцвярджаецца, што базавыя факты з быцця чалавека і эпохі, якія вылучаюцца ў тэксце М. Гарэцкага, ператвараюцца ў спецыфічныя канструкты. У гэтым працэсе вядучую ролю адыгрываюць элементы рэлігійнага дыскурсу і паэтыка экспрэсіўнага пісьма. Выяўленне элементаў рэлігійнага дыскурсу і актуалізацыі на гэтым фоне архетыпа раскаянага грэшніка абумоўлівае навізну даследавання.
Keywords: нараталагічны аналіз; аўтар; наратар; падзея; гісторыя; архетып; рэлігійны дыскурс; экспрэсіўнасць; паэтыка