Суадносіны прапазіцыі і сітуацыі ў англамоўных прыказках з другасным значэннем - Шакунова, Наталля Сяргееўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2020)
Матэрыялам даследавання паслужылі прыказкі англійскай мовы, у аснове якіх ляжыць метафарызацыя. Апісваецца дзеянне семантыка-сінтаксічнага механізма пры ўтварэнні ў іх другаснага значэння. Прапанавана працэдура даследавання другаснага значэння ў рамках тэорыі кампазіцыйнага сінтаксісу. Асобна разгледжаны дэнататыўны аспект семантыкі сказа, зроблена выснова аб адносінах паміж удзельнікамі сітуацый у прыказках з метафарызацыяй. Прааналізаваны сігніфікатыўны аспект семантыкі сказаў і вызначаны асноўныя характарыстыкі (кірунак і дынамічнасць) адносін паміж аргументамі прапазіцыі. Шляхам узаеманакладання дадзеных двух аспектаў семантыкі выяўлены заканамернасці суадносін прапазіцыі і сітуацыі, акрэслены магчымасці метафарызацыі асобных лексічных кампанентаў сказа, а таксама метафарызацыі ўсяго сказа або цэлай прыказкі. Зроблена выснова аб семантыка-сінтаксічным механізме метафарызацыі аргумента (аргументаў), прэдыкатаў і прэдыкатна-аргументнай структуры. Прааналізавана ўзаемасувязь семантычнага і сінтаксічнага механізмаў, паказана, як выбар семантычных адзінак уплывае на выкарыстанне сінтаксічных структур і наадварот.
Keywords: кампазіцыйны сінтаксіс; прапазіцыя; сітуацыя; сігніфікатыўная вобласць; дэнататыўная вобласць; метафарызацыя; аргумент прапазіцыі; удзельнік сітуацыі