Беларускі дыскурс у творчасці Юзафа Чаховіча - Хмяльніцкі, Мікалай Мікалаевіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2021)
Даследуюцца роля беларускага фактару і спецыфіка яго функцыянавання ў творчасці польскага пісьменніка Ю. Чаховіча. Выяўлены і ахарактарызаваны формы і ўзроўні мастацкага ўвасаблення беларускага дыскурсу ў паэтычных і празаічных творах аўтара: хранатоп (в. Слабодка), рэаліі, матывы, вобразы-сімвалы, героі, пейзаж, мова. У паэзіі Ю. Чаховіча адметнае месца займае сацыяльна-псіхалагічны партрэт беларускага сялянства, фальклор, культура і традыцыі якога адлюстроўваюць самабытнасць і трываласць духоўных асноў быцця народа. Прырода беларускай зямлі, не кранутая цывілізацыяй, для польскага аўтара з’яўляецца ўвасабленнем гармоніі і прыгажосці. Вызначана антываенная скіраванасць мастацка-дакументальнай прозы пісьменніка, у аснову якой пакладзены яго ўражанні перыяду Савецка-польскай вайны. Паказана, што мастацкі свет твораў Ю. Чаховіча ў значнай ступені фарміраваўся ў сілавым полі дыялогу традыцый і культур беларускапольскага памежжа.
Keywords: Юзаф Чаховіч; традыцыя; беларуска-польскае памежжа; аўтабіяграфізм; вобраз-сімвал; авангард; фальклор; беларускія рэаліі; дыскурс