Роля мадальнасці ў рэалізацыі прагматычнай устаноўкі аўтара ў публіцыстычным дыскурсе - Ахраменка, Любоў Сяргееўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2021)
Разглядаецца катэгорыя мадальнасці як галоўны фактар тэкстаўтварэння на прыкладзе публіцыстычнага дыскурсу. Выяўляюцца рознаўзроўневыя (лексічныя, сінтаксічныя, кампазіцыйныя) перыферыйныя сродкі тэкставай мадальнасці, якія спрыяюць ускоснаму перакананню адрасата ў слушнасці аўтарскага пункта гледжання. Вызначаюцца прагматычныя функцыі тэкставай мадальнасці, сярод якіх найбольш значнымі выступаюць павышэнне рэлевантнасці канцэптаў і дакладнасці выказванняў, фарміраванне прэсупазіцыі да ўспрымання наступнай інфармацыі. Вылучаюцца мадальныя дамінанты – віды мадальнасці, характэрныя для пэўных частак тэксту: матывацыйная, кагнітыўная, імпазітыўная мадальныя дамінанты, уласцівыя ўступнай, асноўнай і заключнай часткам тэксту адпаведна. Матывацыйная мадальнасць стымулюе адрасата да далейшага чытання матэрыялу за кошт павышэння рэлевантнасці ключавога канцэпту тэксту. Кагнітыўная мадальнасць спрыяе ўзмацненню значнасці ключавога канцэпту за кошт інфармавання. Імпазітыўная мадальнасць накіравана на перакананне адрасата ў слушнасці аўтарскай пазіцыі. Указаныя мадальныя дамінанты з’яўляюцца фактарамі рэалізацыі прамежкавых прагматычных установак ва ўступнай, асноўнай і заключнай частках тэксту.
Keywords: публіцыстычны дыскурс; мадальная дамінанта; аўтар; адрасат; прагматычная ўстаноўка