Моўныя спосабы рэпрэзентацыі прамых і непрамых пабуджальных маўленчых актаў (на матэрыяле італьянскай мовы) - Мельнікава, Людміла Сяргееўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2021)
Асвятляецца пытанне аб фармальнай разнастайнасці прамых і непрамых спосабаў  выражэння пабуджальнай інтэнцыі, якія выкарыстоўваюцца ў міжасобасных зносінах.  Прапануюцца і абгрунтоўваюцца прынцыпы класіфікацыі пабуджальных маўленчых актаў па крытэрыях прамога і непрамога спосабаў рэалізацыі ілакутыўнай мэты.  Удакладняецца паняцце «другасны перфарматыў» у дачыненні да экспліцытнага пабуджальнага выказвання. На матэрыяле італьянскай мовы вызначаюцца магчымыя моўныя спосабы перадачы прамой і непрамой пабуджальнай інтэнцыі,  выяўляюцца іх колькасныя суадносіны з улікам лексіка-граматычных сродкаў, якія выкарыстоўваюцца ў прапазіцыі. Вынікі даследавання дапаўняюць агульную карціну рэпрэзентацыі пабуджальнай ілакутыўнай функцыі і могуць быць выкарыстаны пры навучанні прагматычнаму аналізу моўных выразаў, інтэрпрэтацыя інтэнцыі якіх у рознай ступені звязана з кантэкстам.
Keywords: пабуджальная сітуацыя; пабуджальная інтэнцыя; пабуджальныя маўленчыя акты; прамое і непрамое пабуджэнне; лексіка-граматычныя маркеры; класіфікацыя спосабаў пабуджэння